• Novinky

            • 5.november - Medzinárodný deň rómskeho jazyka

            • Príslovia vznikli v dušiach ľudí. Ich tvorcom bol život sám. Majú silu v jednoduchosti a prirodzenosti. Múdre slová sú obrazom duše národa.

              Ani my, na Súkromnom hudobnom a dramatickom konzervatóriu v Košiciach, sme nezaháľali a Medzinárodný deň rómskeho jazyka (5. november) sme si pripomenuli práve prísloviami a porekadlami v rómskom aj slovenskom jazyku.

              Naši učitelia Mgr. Klaudia Oláhová a Mgr. Slavomír Klempár vyrobili kartičky, záložky s malou, VEĽKOU, múdrosťou pre každého a pridali aj sladké prekvapenie. A naši žiaci ráno v škole každého privítali a obdarovali našimi darčekmi a múdrosťou do ďalších dní, či do života.   Nezabudli sme ani na žiakov Strednej odbornej školy pedagogickej a sociálnej, ktorá sídli v rovnakej budove ako naše konzervatórium.

              Bolo príjemné sledovať úsmev a prekvapenie na tvárach učiteľov aj žiakov.

              Paľikeras! Ďakujeme!

            • Hudobno - spevácke

            •  Vystúpenie študentov Eriky Darvašovej, Aurela Plachetku, pani učiteľky MgA. Lucia Fritzká, klavír Tomáš Ferko v MŠ Belehradská na Ťahanovciach. Všetci sme si spoločne užili atmosféru usmievavých a aktívnych detí, ktoré si s nami spoločne na záver zaspievali aj rôzne iné detské pesničky. Určite si to radi zopakujeme.

            • Adaptácia prvákov

            • Žiaci, ktorí nastúpili do prvého ročníka, sa stretávajú v novom prostredí s novými spolužiakmi a učiteľmi. Každý má individuálny prístup a buduje osobitý vzťah k niečomu alebo niekomu, čo alebo koho ešte len spoznáva. Pri tejto príležitosti sa stretli prváci s odborníkmi a pedagógmi. O program sa postarali odborní pracovníci pod vedením psychológa Mgr. Františka Forgáča z CPPPaP, Zuzkin park 10 v Košiciach a školskí koordinátori.

            • RÓMSKA PIESEŇ – KOŠICE 2022

            • 11. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskych piesní žiakov Košického a Prešovského kraja sa konal 20. 09. 2022 v priestoroch koncertnej sály Súkromného hudobného a dramatického konzervatória na Požiarnickej 1 v Košiciach.
                Festivalu sa zúčastnilo 5 ZŠ: ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice, ZŠ Haniska, ZŠ Podsadek, ZŠ Kecerovce, ZŠ Budkovce.  Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, samostatne dievčatá a samostatne chlapci ZŠ z ročníkov 4 – 8. Mohli spievať s hudobným sprievodom alebo bez hudobného sprievodu.
              Svojim presvedčivým vystúpením upútal pozornosť školský spevácky zbor zo ZŠ Ľ. Podjavorinskej Deviatkakere Čhave pod vedením zbormajstra Ondreja Ferka.
              Silný umelecký dojem zanechalo vystúpenie Orchestra ľudových nástrojov SHDK KE, ktorý tvoria študenti a pedagógovia školy.  
                 Festival sa konal pod záštitou regionálnych úradov školskej správy v Košiciach a Prešove, MO MS Košice – Myslava, Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Požiarnická 1, Košice, Magistrátu mesta Košice a Mestského úradu m. č. na Luníku 9 v Košiciach. Spoluorganizátormi boli riaditeľ regionálneho úradu školskej správy Ing. Peter Kutrucz a zakladateľ krajského matičného festivalu Ing. František Mrva.

              11. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskych piesní žiakov Košického a Prešovského kraja sa konal 20. 09. 2022 v priestoroch koncertnej sály Súkromného hudobného a dramatického konzervatória na Požiarnickej 1 v Košiciach.   Festivalu sa zúčastnilo 5 ZŠ: ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice, ZŠ Haniska, ZŠ Podsadek, ZŠ Kecerovce, ZŠ Budkovce.  Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, samostatne dievčatá a samostatne chlapci ZŠ z ročníkov 4 – 8. Mohli spievať s hudobným sprievodom alebo bez hudobného sprievodu. Svojim presvedčivým vystúpením upútal pozornosť školský spevácky zbor zo ZŠ Ľ. Podjavorinskej Deviatkakere Čhave pod vedením zbormajstra Ondreja Ferka.Silný umelecký dojem zanechalo vystúpenie Orchestra ľudových nástrojov SHDK KE, ktorý tvoria študenti a pedagógovia školy.     Festival sa konal pod záštitou regionálnych úradov školskej správy v Košiciach a Prešove, MO MS Košice – Myslava, Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Požiarnická 1, Košice, Magistrátu mesta Košice a Mestského úradu m. č. na Luníku 9 v Košiciach. Spoluorganizátormi boli riaditeľ regionálneho úradu školskej správy Ing. Peter Kutrucz a zakladateľ krajského matičného festivalu Ing. František Mrva.

               

              Výsledková listina
              Zlaté pásmo dievčatá:
              Lucia Mižigarová – ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Lucia Vidličková – ZŠ Kecerovce
              Petra Gáborová - ZŠ Kecerovce
              Anabela Géciová – ZŠ Budkovce
              Strieborné pásmo dievčatá:
              Milena Hricková - ZŠ Kecerovce
              Marcela Miková - ZŠ Kecerovce
              Jozefína Horváthová – ZŠ Budkovce
              Bronzové pásmo dievčatá:
              Dominika Faková – ZŠ Haniska 
              Zlaté pásmo chlapci: 
              Jaroslav Zupko - ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Patrik Kroščen - ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Kristián Oračko – ZŠ Podsadek 
              Strieborné pásmo chlapci: 
              Richard Krok - ZŠ Ľ. Podjavorinskej Košice
              Samuel Turták - ZŠ Haniska

              Cena poroty:
               Martin Gábor – ZŠ Kecerovce

              Skupiny - zlaté pásmo: 
              ZŠ  Ľ Podjavorinskej 1, Košice
              ZŠ Podsadek
              Skupiny - strieborné pásmo: 
              ZŠ Haniska
               

              Výsledková listina
              Zlaté pásmo dievčatá:
              Lucia Mižigarová – ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Lucia Vidličková – ZŠ Kecerovce
              Petra Gáborová - ZŠ Kecerovce
              Anabela Géciová – ZŠ Budkovce
              Strieborné pásmo dievčatá:
              Milena Hricková - ZŠ Kecerovce
              Marcela Miková - ZŠ Kecerovce
              Jozefína Horváthová – ZŠ Budkovce
              Bronzové pásmo dievčatá:
              Dominika Faková – ZŠ Haniska
              Zlaté pásmo chlapci:
              Jaroslav Zupko - ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Patrik Kroščen - ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
              Kristián Oračko – ZŠ Podsadek
              Strieborné pásmo chlapci:
              Richard Krok - ZŠ Ľ. Podjavorinskej Košice
              Samuel Turták - ZŠ Haniska

              Cena poroty:
               Martin Gábor – ZŠ Kecerovce

              Skupiny - zlaté pásmo:
              ZŠ  Ľ Podjavorinskej 1, Košice
              ZŠ Podsadek
              Skupiny - strieborné pásmo:
              ZŠ Haniska

            • Oznámenie o riaditeľskom voľne

            • ​​​​​​

              Riaditeľka školy, v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a taktiež v súlade s vyhláškou MŠVVaŠ SR 518/2010, ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z.z. 231/2009 Z.z.,

              udeľuje

               

              žiakom Súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Košiciach z organizačných dôvodov riaditeľské voľno

              na deň

              16.septembra 2022 (piatok).

               

               

              Mgr. Irena Adamová

              riaditeľka školy

            • Osvienčim

            • V dňoch 20. - 21. júna 2022 s podporou Ministerstva kultúry SR z FONDU NA PODPORU NÁRODNOSTNÝCH MENŠÍN a Kultúrneho združenia občanov rómskej národnosti Košického kraja,n.o. sa v rámci projektu "Spoznávame históriu našich predkov" naši žiaci zúčastnili exkurzie v poľskom Osvienčime. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

              Žiakov 1., 2. a 3. ročníka štúdia sprevádzali po bývalom koncentračnom tábore sprievodkyne, ktoré im vysvetľovali ako tam kedysi ľudia pracovali, žili a trápili sa. Počas prehliadky prešli celým táborom Auschwitz I, videli nemocnicu, baraky, v ktorých žili väzni alebo do nich chodili len spať, pretože ich čas počas dňa predstavovala práca. Súčasťou prehliadky boli zachovalé reálne exponáty kufrov, topánok, kuchynských pomôcok a aj vlasov väzňov.

              Dozvedeli sa, že po príchode do táborov všetkých, ktorí tam prišli ostrihali a oholili, väčšinou tupou žiletkou, odvšivalili a dostali väzenský odev. Odevy väzňom dávali rôzne, často mali veľké alebo naopak krátke pruhované pyžamá, bolo im pridelené číslo a odvtedy sa ich meno už viac nepoužívalo.

              V Osvienčime zahynulo takmer 1,5 milióna ľudí v plynových komorách, na následky hladu alebo ťažkej práce. Na masové zabíjanie sa používali plynové komory, tie však vyzerali ako sprchy. Ľudí do táborov vozili vlakom. Často v nákladných vagónoch, do ktorých sa natlačilo aj 70 ľudí, cestovali v neľudských podmienkach bez tepla, jedla i základných ľudských potrieb. Mnohokrát cestovali aj dva či viac dní, niektorí cestu vlakom neprežili. Po príchode do tábora čakali na rampe esesáci. Na rampe prebiehala selekcia na tých, ktorí môžu pracovať alebo tých, ktorí idú rovno na smrť. Deti, ženy, starí či imobilní mali osud dopredu napísaný, esesáci ich videli ako príťaž. Často stál na rampe aj lekár, ktorý si vyberal zaujímavých ľudí a mnohokrát deti na svoje nehumánne pokusy, najznámejší svojou krutosťou a experimentmi bol Josef Mengele.

                          Žiaci navštívili aj rómske múzeum, kde pochopili akú veľkú históriu majú práve Rómovia a že každý Róm by mal túto históriu poznať.

                          Na druhý deň ráno išli do ďalšieho koncentračného tábora z názvom Auschwitz II -  Birkenau. Birkenau bol oveľa väčším koncentračným táborom, nachádzal sa v susednej obci Brezinka. Odhaduje sa, že v ňom počas vojny zahynulo 1,5 milióna ľudí. Väzni trpeli nedostatkom vody, mali katastrofálne podmienky na život. Ľudia, ktorí sa dostali do tábora Birkenau

               

              boli už odpísaní na smrť, v areáli sa nachádzalo 5 plynových komôr. 

              Napriek tomu, že žiaci navštevovali v rámci exkurzie miesta, ktoré boli plné smútku a zlých spomienok, veľa ich to naučilo a pomohlo im to pochopiť, aké veľké bolo utrpenie ľudí, ktorí sa ocitli v koncentračnom tábore.

            • Vystúpenie v Seňi

            • 17.6.2022 Vystúpenie v ZŠ v Seni predstavili sa ročníky 1.2.3.5. z herectva a spevu.Atmosféra bola úžasná a žiaci nadšení výkonmi našich študentov.Odmenou bol veľký potlesk.

            • Tomáš Ferko alias ,, Batman,,

            • Naša škola je poctená a hrdá, že práve u nás pôsobí pán Tomáš Ferko ako korepetítor, člen jednej z najúspešnejších slovenských kapiel PETER BIČ PROJEKT.Každá vyučovacia hodina je nesmiernym obohatením výchovno- vzdelávacieho procesu.

    • Kontakty

      • Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium
      • +421 948 208 480
      • Požiarnická 1, 040 01 Košice Slovakia
      • 42107148
      • 2022858662
      • Riaditeľka školy Mgr. Irena Adamová, DiS.art., MBA Tel.: +421 905 508 480 email: shdkke@gmail.com Zástupkyne školy PaedDr. Nadežda Oláhová - 0917 506 670 PhDr.Zuzana Šinská, MBA - 0917 506 640 zuzikova001@gmail.com Študijné oddelenie Ing. Katarína Husivargová Tel.: +421 940 657 273 E-mail: shdkke.asistent@gmail.com Personálne a mzdové oddelenie Bc. Katarína Kulichová Tel.: +421 917 506 680 E-mail: shdkke.dochádzka@gmail.com Výchovný poradca Mgr. Slavomír Klempár Konzultačné hodiny: Pondelok: 08:00- 16:00 Sociálny pedagóg Mgr.Jana Kočišová Koordinátor prevencie drogových závislostí a iných sociálno - patologických javov PhDr. Miroslav Píš Koordinátor výchovy k manželstvu a rodičovstvu PhDr. Katarína Zubková Koordinátor enviromentálnej výchovy Mgr. Soňa Miháliková Koordinátor výchovy k ľudským právam JUDr. Martin Lechman
    • Prihlásenie